Am deschis fereastra şi am lăsat visul să mă inunde... Creaţia era în faţa mea, în mine şi cu mine. Văzându-i culorile, i-am simţit rostirea... Cuvinte de Lumină infinită ...

duminică, 4 aprilie 2010

"Am vazut o lume inversata"



- Talmudul Babilonian, Tratatul Pesachim -
 
Ce este realitatea? Cum o percepem noi? Exista ea fara noi, sau este o imagine creata in noi, dependenta de calitatile noastre interioare?
Pare evident — realitatea este tot ceea ce vedem in jurul nostru: case, oameni, intregul univers…. Realitatea este ceea ce putem vedea, pipai, auzi, gusta si mirosi. Aceasta este realitatea. Oare asa e? 

E dimineata. Iti deschizi ochii si te intinzi. E o noua zi, soarele straluceste, si pasarelele ciripesc. Dar in adancul tau simti ca ceva nu e in regula. Te-ai trezit cu fata la cearsaf, si ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci este sa te ridici din pat. Dar iti aduci aminte ca ieri a fost o zi perfecta; ai stiut ca va fi o zi minunata din momentul in care te-ai trezit si ai stralucit toata ziua.. Si azi, nici macar nu vrei sa te dai jos din pat.
Deci ce anume s-a schimbat de fapt? S-a schimbat realitatea? Sau tu te-ai schimbat?
Conform Cabalei, imaginea lumii asa cum o stim noi, de fapt, este inexistenta. “Lumea” este un fenomen simtit de fiintele umane. Ea reflecta nivelul pana la care calitatile unei persoane se potrivesc cu calitatea fortei abstracte din afara sa, forta Naturii.
Asadar ce este aceasta forta a Naturii care ne inconjoara? Cabalistii o descriu ca pe acea insusire a iubirii si daruirii absolute. Mai mult decat atat, ei explica ca gradul de echivalenta intre insusirile omului si insusirea Naturii este ceea ce omul percepe ca fiind “lumea”…
Ce inseamna aceasta? Haideti sa folosim un receptor radio pentru a demonstra. Statiile radio transmit in continuu, dar noi auzim emisiunile lor numai atunci cand fixam radioul pe o anumita frecventa. Cum anume “prinde” aparatul de radio emisiunea? Genereaza o frecventa interna care este identica cu undele de sunet care se propaga prin aerul din exteriorul sau. Astfel, receptorul radio “a prins” emisiunea numai dupa ce si-a modificat frecventa interna, dar undele de sunet au fost acolo tot timpul.
Cabalistii arata faptul ca noi percepem realitatea din afara noastra in acelasi fel – in concordanta cu “frecventa” pe care o generam inauntrul nostru.
Cu alte cuvinte, realitatea inconjuratoare este complet dependenta de calitatile noastre interioare. Asadar, numai noi o putem modifica.
In continuare sunteti confuzi?

Viata persoanei este in interiorul sau

Pentru a putea intelege felul in care percepem noi realitatea, haideti sa ne imaginam omul ca pe o cutie inchisa cu cinci “gauri”: ochi, urechi, nas, gura si maini. Aceste organe reprezinta cele cinci simturi ale noastre: vazul, auzul, mirosul, gustul si pipaitul. Percepem realitatea prin aceste cinci simturi. Variatatea de tonalitati pe care le putem auzi, imagini pe care le putem vedea si asa mai departe, este complet dependenta de perceptia simturilor noastre.
De exemplu, haideti sa privim putin cum functioneaza sistemul nostru auditiv. Mai intai, undele de sunet ajung langa timpan si provoaca vibratia acestuia. Vibratiile timpanului misca oasele din urechea medie, si ca urmare a acestui fapt sunt trimise semnale catre creier. Creierul, apoi, traduce undele de sunet in sunete sau voci. In acest fel auzim noi. Cu alte cuvinte, intregul proces auditiv are loc inauntrul nostru. Toate celelalte simturi ale noastre functioneaza in acelasi fel.
Semnalele care ajung la noi prin toate simturile noastre merg la centrul de control al creierului. Acolo, informatia nou sosita este comparata cu informatia existenta in memoria noastra.
Bazandu-se pe aceasta comparatie, creierul nostru reproduce o imagine a unei lumi care pare sa existe „in fata” noastra. Acest proces creaza sentimentul ca traim intr-un anume „loc”, chiar daca acel loc este, de fapt, inauntrul nostru.
Deci ce anume percepem noi cu adevarat? Doar rectia noastra interna la stimuli externi – nu ceea ce e de fapt in afara. Noi suntem „inchisi in cutia noastra”, asadar nu putem spune cu adevarat ce e afara.
Imaginile noastre despre realitate, asadar, rezulta din structura simturilor noastre si din informatia existenta in creierele noastre. Cu ani in urma, stiinta descoperea ca prin stimularea electrica a creierului uman ne putea determina sa credem ca suntem intr-un anumit loc sau situatie.
De fapt, cercetatorii naturii stiu ca diferitele creaturi percep lumea diferit. Abilitatea unei pisici de a vedea prin intuneric este de sase ori mai mare ca a noastra. Simtul auzului la caine este mult mai ascutit si mai sensibil decat al nostru – cainii pot auzi sunete obisnuite cu mult inainte ca oamenii sa le auda. Ochiul uman este reglat intr-un spectru care variaza intre mov si rosu. De aceea nu putem vedea unde mai scurte decat mov, ca de exemplu ultravioletele. Totusi, albinele sunt capabile sa perceapa radiatiile ultraviolete si sa le foloseasca pentru a localiza diferitele tipuri de flori.
Asemenea exemple arata cu usurinta faptul ca daca oamenii ar avea alte simturi, ar percepe o cu totul alta imagine a realitatii.

Totul a fost un vis

Cabalistii ne explica faptul ca omul poate percepe realitatea pe doua niveluri, si amandoua sunt complet influentate de calitati interioare:
La primul nivel, insusirea interioara a fiintei umane este „egoismul”, care este opus insusirii Naturii. Aceasta insusire a egoismului, pe care o posedam in prezent, ne face sa ne simtim separati de altii, si chiar ne incurajeaza sa ne detasam de ceilalti. Egoismul este de asemenea ratiunea pentru care imaginea noastra asupra realitatii este una a razboiului, luptei, saraciei si coruptiei.
Totusi, cu timpul experienta noastra de viata ne determina sa ne dam seama ca perceptia egoista nu ne aduce satisfactie adevarata, de vreme ce nu ne poate provoca placere de durata.
La cel de-al doilea nivel, mai inalt, insusirea noastra interioara este iubirea si daruirea absoluta – la fel ca si insusirea fortei Naturii. Cei care percep lumea in acest fel pot vedea cum toti oamenii functioneaza ca partile unui sistem, actionand cu reciprocitate si creind un cerc de nesfarsita placere.
Comform Cabalei, existenta noastra la primul nivel este doar o faza prin care trecem, si toata ratiunea acestei etape este de a ne permite sa ne schimbam in mod independent perceptia asupra realitatii. Cabalistii, care au invatat cum sa isi schimbe perceptia, definesc existenta noastra actuala ca fiind „viata imaginara” sau „realitatea imaginara”.
Prin contrast, ei denumesc existenta corectata, intreaga si perfecta - „viata adevarata” sau „adevarata realitate”.. Cand isi amintesc de perceptiile lor anterioare egoiste, acestia le descriu ca pe un vis, spunand: „eram ca acei oameni care visau” (Psalmul 126:1)
Asta inseamna ca in acest moment adevarata realitate este ascunsa de noi. Nu o simtim deoarece noi ne percepem pe noi si lumea, in concordanta cu insusirile noastre interne, care sunt egoiste acum.
In acest moment, nu simtim ca toti oamenii sunt conectati ca fiind unul, pentru ca noi respingem o asemenea relatie. Dorinta egoista imprimata in noi nu este interesata in asemenea conexiuni, si acesta este motivul pentru care nu ne lasa sa vedem adevarata imagine a realitatii.
Daca am inversa egoismul nostru cu insusirea Naturii – iubire si daruire – am simti si am percepe cu totul alte lucruri in jurul nostru pe care inainte nu le-am observat.
Mai mult decat atat, tot ceea ce vedeam inainte va arata cu totul altfel – intreg, etern si avand un scop.
Aceasta este semnificatia pe care o dau Cabalistii, versului „Am vazut o lume inversata” (Talmudul Babilonian, Tratatul Pesachim).

Gusta si vezi

Intelepciunea Cabalei ne invata ca scopul nostru in viata este acela de a ne ridica in mod independent din existenta noastra prezenta si limitata la existenta adevarata si eterna.
Cum facem asta? Singura cale de eliberare de perceptia egoista este de a lua contact cu realitatea care exista in afara acesteia. Pentru a face asta, avem nevoie de carti autentice despre Cabala, pentru ca ele au fost scrise de acei care au descoperit adevarata imagine a realitatii. In cartile lor, Cabalistii ne povestesc despre realitatea perfecta, care este, de fapt, chiar langa noi. Avem nevoie doar sa ne schimbam frecventele interne pentru "a putea prinde emisiunea".

Pe masura ce persoana citeste despre adevarata realitate, ceata se ridica treptat de pe simturile sale si incepe sa simta realitatea. De fapt, Cabalistii ne explica faptul ca nu prin intelegerea textului ne schimbam insusirile. Chiar daca o persoana nu intelege ce citeste, dorinta lui de a intelege ii schimba perceptia.
„Chiar daca nu inteleg ceea ce invata, prin dorul si marea dorinta de a intelege ceea ce invata, aprind in persoana lor luminile care inconjoara sufletul.... In acest fel, chiar daca persoana nu are "vasele", atunci cand se angajeaza in aceasta intelepciune si mentioneaza numele luminilor si ale vaselor legate de sufletul sau, acestea imediat lumineaza inauntrul sau intr-o oarecare masura...”
Baal HaSulam,
”Introducere in Talmudul Eser Sefirot”

Diferenta dintre senzatia actuala a vietii si cea pe care am putea sa o obtinem este imensa. Ca sa o poata descrie intr-o oarecare masura, Cartea Zohar o compara cu diferenta dintre lumina subtire a unei lumanari si o lumina infinita, sau cu aceea dintre un graunte de nisip comparat cu lumea intreaga. Totusi, daca vrei sa sti cu adevarat ce inseamna, Cabalistii iti recomanda sa descoperi tu insuti.
„Gusta si vezi ca Domnul este bun” Psalmii 34:8

Niciun comentariu: